tirsdag 4. mars 2008

Prøving og feiling.

Stasjonen har fått med seg det meste av vær og vind den siste måneden, men noe prøving og feiling har det blitt:
Fra stasjonen på taket sendes værmålingene kontinuerlig og trådløst til konsollen innendørs (en liten boks med skjerm og datalogger). For å motta dataene viser det seg at konsollen må stå i 2.etg, med færrest mulig betongvegger å forsere for signalene. Dermed er personalrommet valgt ut som innendørs "værbase". Her er det stadig noen bortom for å sjekke om stasjonen har fått med seg dagens byge, og om det er bedre vær i sikte.

Konsollen sender dataene videre til en PC med større lagringskapasitet og programvaren Weatherlink, som gir oss nyttige tabeller, lekre grafer og oversikter. Nylig fikk Leif-Helge koblet PC'en til Internett. Nå er neste trinn å planlegge formidlingen av været på Olsvikåsen videre til elevene og verden der ute. Geofag-elevene har som de første tatt en titt på værbasen.

Den første tiden ble kommunikasjonen mellom konsoll og PC stadig brutt. Antagelig hadde vi installert programvare og montert utstyret sammen i feil rekkefølge. Etter reinstallering av programvaren har det i alle fall fungert fint i en ukes tid nå. Håper det var så enkelt! Tiden vil vise.
De siste dagene har imidlertid målingene vist rekordnedbør, selv i solskinn. Såpass at konsollen skriver "raining cats and dogs". Dermed ble det tur på taket i strålende sol på Trond og meg, for å sjekke den følsomme dråpetelleren. Denne registrerer hver eneste regndråpe som drypper gjennom hullet i regnsamleren. Vi fant ingen feil sånn i første omgang, så nå er det bare å avvente noen dager for å se om registreringene stabiliserer seg. Det så bra ut i dag.

Noen små sukk og startproblemer altså, men vi får bruke den tiden og hjelpen som trengs for at alt skal fungere stabilt fremover. Instrumentet skal tross alt fungere i årevis .........

Ingen kommentarer: